2012 m. gruodžio 30 d., sekmadienis

Metų pabaiga, šokoladas ir slapukas Santa

Rytoj baigiasi metai. Baigiasi metai, kupini įvairiausių emocijų, akimirkų, dalykų, ypatingai svarbių  įvykių. Buvo visko, kaip ir visada visko kad būna. Todėl juk ir gražu (įdomu) gyventi... Nemėgstu banalumo, taigi sakau tiesiai - ačiū visiems ir kažkam už šiuos metus. O ateinantiems labai puikiai pritaikyta Eglės mintis (cituoju, nes pati gražiau nė nesugalvoju):Įkvėpti pradžios. Tyros, švarios, nesujauktos. Stovėti atvira širdim, kai tyliai tirpsta rūkas. Ištiesti delnus gyvenimui, laimei, jauduliui ir nežiniai...“ Šiais sakiniai pasakyta visa, ko norisi palinkėti net tik sau, savo artimiems ir mylimiems, bet ir Jums visiems, mielieji. Atvirai, tikrai ir kartu...

Šventėms užsisaldinti - šokoladinis gardumynas




Šokoladinis pyragas

240 g sviesto,
255 g tamsaus šokolado (52% kakavos),
100 g tamsaus šokolado (85% kakavos),
290 g rudojo cukraus,
4 v. š. vandens,
5 kiaušiniai,
2 šaukštai miltų,
žiupsnis druskos,kakavos miltelių

Naudojau 255 g šokolado su 40% kakavos ir 100 g su 70% kakavos.

Į didesnį puodą sulaužome šokoladą ir sudėti kubeliais pjaustytą sviestą. Kitame puodelyje ant silpnos ugnies sumaišome rudąjį cukrų ir 4 šaukštus vandens. pakaitiname, kol cukrus ištirpsta. Gautą sirupą užverdame ir supilame į puodą su šokoladu ir sviestu. Maišome, kol šokoladas ir sviestas ištirpsta ir virsta glotniu padažu. Šiek tiek masei pravėsus, įmaišome visus kiaušinių trynius ir miltus, o baltymus su žiupsneliu druskos standžiai išplakame. Į atvėsusį iki kambario temperatūros šokoladą atsargiai dalimis įmaišome išplaktus baltymus, kol nebesimatys baltų dryžių. Svarbu, kad masė liktų puri.
Atsegamą kepimo formą ištepame sviestu ir dugną išklojame kepimo popieriumi. Įkaitiname orkaitę iki 170 laipsnių. Pyragą kepame apie 1 valandą arba kol pyrago vidurys sutvirtės.

Receptas taip pat iš Eglės.


O čia pridėsiu padėką slapukui Santai, pagavusiu mane tarpduryje :) Buvo be galo džiugu. Ačiū Donatai.


2 komentarai:

  1. Labas! Labai smagu, jei patiko dovanėlė, tik kažkur įsivėlė klaida, ji ne nuo Neringos o nuo manęs. :) Vienaip ar kitaip - sveikinu! Prasmingų ir skanių 2013-ųjų. ;)

    AtsakytiPanaikinti
  2. Oj, atsiprašau, pati susimaišiau. Dėkui dar kartą :)

    AtsakytiPanaikinti