2013 m. gegužės 16 d., ketvirtadienis

Kuskusu įdaryta vištienos krūtinėlė

Į mūsų kiemą atkeliavo paketėlis. Praplėšus paaiškėjo, kad tai nuostabiausių išskirtinių kelionių organizatoriaus „Magelano kelionės“ dovanėlė tiesiai iš saulėtojo Maroko. Dėkoti labiausiai reikia aistringajam keliautojui Dainiui Kinderiui, kuris ne tik apkeliavo kone visą pasaulį, ne tik įkūrė minėtą kelionių agentūrą, bet ir išleido net tris knygas apie savo klajones ir nuotykius svetur ir dabar dalele savo potyrių dalinasi su mumis.

Maroko virtuvė, kaip teigia „Magelano kelionės“ atstovai ir platusis internetas, tai arabų, berberų ir mūrišų tradicijų mišinys. Čia plačiai naudojamas cinamonas, itin populiarios sūdytos citrinos, o žymiausias virtuvės akcentas - patiekalai specialiame inde - tažine (angl. tajine arba tagine). 

Taigi, Maroko dvelksmas apsigyveno ir mūsų namuose. Apie tokią kelionę mes kol kas tik audžiame svajones, todėl su didžiuliu smalsumu neriame į skonio bandymus, juolab, kad dovanoti prieskoniai, kaip ir tikėtasi, nejučia pakylėjo: svajos apie tolimus kraštus įsisiūbavo, fantazija atsivėrė ir štai rezultatas - nekasdieniškas ir labai gardus patiekalas.




Kuskusu įdaryta vištienos filė su marokietiškais prieskoniais

2 porcijoms reikės:

vištienos krūtinėlės (apie 500 g)

Marinavimui:
1 arb. š. harissa prieskonių
0,5 arb. š. sumac prieskonių
1 arb. š. druskos
2 valg. š. alyvuogių aliejaus

Įdarui:
0,5 puodelio kuskuso
6-8 džiovintų slyvų
2 vytintų ir aliejuje mirkytų pomidorų
nedidelė skiltelė česnako
0,5  arb. š. sumac
0,5 arb. š. harissa prieskonių
žiupsnelis za'atar prieskonių
pagal skonį druskos
šlakelis alyvuogių aliejaus

Salotoms:
2-3 trumpavaisių agurkų
mažas indelis natūralaus jogurto
druskos, juodųjų pipirų pagal skonį
šlakelio citrinos sulčių

Nuplauname ir nusausiname vištienos krūtinėlę, perpjauname į dvi dalis. Marinatui sumaišome visus prieskonius su alyvuogių aliejumi ir paruoštu marinatu įtriname vištieną. Paliekame marinuotis bent kelias valandas.
Įkaitiname orkaitę iki 180 laipsnių karščio.
Ruošiame įdarą. Kuskusą suberiame į dubenėlį ir užpilame verdančiu vandeniu, kad šiek tiek jas apsemtų. Uždengiame. Po penkių minučių vanduo turėtų būti susigėręs, o kuskusas birus. Smulkiai supjaustome džiovintas slyvas, pomidorus ir česnakus - beriame viską į kuskusą. Įdarą gardiname prieskoniais ir, pašlakstę alyvuogių aliejumi, gerai išmaišome.
Vištienos gabalėlius gražiai įpjauname tarsi kišenes. Abi krūtinėles prikemšame įdaro. Dantų  krapštukais sutvirtiname kraštus, kad įdaras neišsibėgiotų ir apkepiname vištienos vokelius keptuvėjė iš abiejų pusių.
Apkepintą vištieną dedame į aliejumi pateptą kepimo skardą ir šauname į orkaitę. Kepame apie 20 min. 
Salotoms plonai supjaustome agurkus ir sumaišome su druska, pipirais bei citrinos sultimis gardintu natūraliu jogurtu. Jogurtą taip pat galite pagardinti žiupsneliu za'atar prieskonių.
Iškeptas krūtinėles atsargiai supjaustome ir patiekame su salotomis.



Skanaus :)

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą