2011 m. spalio 18 d., antradienis

Žaluma lėkštėje

Žaliasis judėjimas plinta Lietuvoje. Nuo knygynų lentynų šluojama reta literatūra apie vadinamąjį žaliavalgiškumą, skubama atsisakyti mėsos, neva misdami vien žaliu maistu gausime pakankamai mums gyvybiškai svarbių medžiagų. Gal tai tiesiog mada, o gal iš tiesų teisingas kelias - spręsti tiek, kurie pasiryžo eiti "žaliuoju" keliu. Ne reta močiutė iš tokiu radikalių minčių tik pasijuoktų ir numotų ranka, sakydama, kad čia tik dabartinių laikų "išmislas" ir ji būtų teisi. Žinoma, kiekvienas žmogus renkasi, kaip jam gyventi, ką valgyti ir ko ne. Aš pritariu tiems, kurie mano, kad maitintis žaliavalgiškai - tas pats, kas nuolatos valgyti tik garnyrą.
Aišku, būna dienų, kai tik žalėsių ir norisi, be jokių mėsų, bulvių ar kitokių priedų :) Taigi, jūsų dėmesiui itin paprastos ir lengvos gardžiosios salotos su vynuogėmis ir svogūnais :)


Salotos su vynuogėmis

gūželis salotų,
sauja žalių ir mėlynų vynuogių perpjautų per pusę,
nedidelis svogūnas, pjaustytas pusžiedžiais,
alyvuogių aliejaus,
pipirų,
druskos,
balto vyno acto,
50-100 g kietesnio fermentinio sūrio

Supjaustytus svogūnus apšlakstome vyno actu, pagniaužome rankomisir paliekame kelioms minutėms pasimarinuoti. Nuplauname ir nusausiname salotas, suplėšome jas į lėkštę, ant jų beriame smulkintas vynuoges, pasimarinavusius svogūnus. Padažui sumaišome šlakelį balto vyno acto, 2-3 šaukštus alyvuogių aliejaus, žiupsnelį druskos ir pipirų. Paruoštu padažu apšlakstome salotas. Pabaigai užtarkuojame fermentinio sūrio.

Skanaus :)

Recepto šaltinis: J. Vysockajos "Valgome namie"

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą