2013 m. sausio 29 d., antradienis

Skumbrė folijoje

Praeitą šeštadienį pasitaikė proga susipažinti su Merkio šamukais iš arčiau - dalyvavau prezentacijoje. Ėjau nusiteikus maždaug taip: pakalbės, gražiai skambės, kažkada reiks užsisakyti ir t.t. O išėjo, kad praėjus kelioms dienoms dar jaučiu rūkyto šamuko skonį ir jau svajoju apie šviežio šamo kepimą, garinimą ir ruošimą dar kokias kitais būdais. Pasakotojas buvo itin simpatiškas ir tikriausiai net nejučia užbūrė visus susirinkusius, kad anie (žinoma, ir aš su jais) vėliau greituoju būdu sudegustavę“ patiektą šamuką, išsijuosę gyrė skonį. Tad išvada aiški, griebti ir užsisakyti šamą. O kol šamukas atkeliaus į namus, siūlau išbandyti kitos žuvies - skumbrės - patiekalą. Paprasta ir gardu. Beje, šio recepto įkvėpimas atkeliavo iš čia. Kartais, kai trūksta spyrio į vieną vietą, kad norėtųsi lėkti į virtuvę, Hugh Fearnley-Whittingstall atsidavimas paskatina persigalvoti.

Folijoje kepta skumbrė

1 skumbrė (apie 700 g), su oda
½ citrinos
1 žalia aitrioji paprika
keletas šviežių mėtų lapelių
2 valg. š. saulėgrąžų aliejaus
jūros druska
šviežiai malti juodieji pipirai
folija

Įkaitinkite orkaitę iki 180°C temperatūros.
Nupjaustykite skumbrės pelekus, žuvį išskroskite ir po tekančiu vandeniu kruopščiai nuplaukite. Dėkite ant pjaustymo lentelės ir aštriu peiliu įpjaukite 45 laipsnių kampu prie galvos iki stuburkaulio. Nuo galvos iki uodegos pjaukite išilgai stuburo, atskirdami filė nuo kaulų. Taip pat atskirkite filė ir nuo kito žuvies šono. Pašalinkite kaulus arba išilgai filė išpjaukite visą kaulų eilę.
Smulkiais griežinėliais supjaustykite aitriąją papriką. Atkirpkite du už filė bent dukart didesnius folijos lakštus, pašlakstykite trupučiu aliejaus. Tieskite ant folijos skumbrės filė, apiberkite kiekvieną aitriąja paprika, mėtų lapeliais, užspauskite šiek tiek citrinos sulčių. Apšlakstykite saulėgrąžų aliejumi. Pagardinkite jūros druska ir šviežiai maltais juodaisiais pipirais.
Sulankstykite foliją tarsi vokelį, dėkite ant kepimo skardos. Šaukite į įkaitintą orkaitę ir kepkite 15 minučių.
Patiekite su griežinėliu citrinos. Skanu su ryžiais ar šviežiomis virtomis bulvėmis.

Skanaus :)
Receptas publikuotas žurnale „Debesys“ (rudens nr.).

 

2013 m. sausio 23 d., trečiadienis

Skanioji žuvienė

Kol už lango braška tvoros, „Debesų“ kūrybinė grupė pluša dirba, kad pavasaris ateitų greičiau, o tai, žinoma, reiškia, jog visų žurnalo skaitytojų  laukia naujas numeris. Jis kvepės pavasariu, naujais skoniais, na ir taip toliau... Žodžiu, laukiame visi kartu. O kol darbo procesas verda, prisiminkime, ką jau gaminome: šįkart žuvienė. Gardi, šildanti ir subtili. Tokia, kokia mėgautis dabar pats tas :)


Žuvienė


4 porcijos
400 g menkės, lašišos ar kitos mėgstamos šviežios arba šaldytos žuvies filė
1 vidutinė morka
2 salierų stiebai
1 maža saliero šaknis
1 ½ l žuvies sultinio
200 ml grietinės
1 valg. š. miltų
2 valg. š. raudonojo vyno acto (pagal skonį)
2 arb. š. cukraus (pagal skonį)
druskos ir juodųjų pipirų pagal skonį
Jei naudojate šaldytą žuvies filė, atšildykite ją.
Morką, saliero stiebus ir saliero šaknį susmulkinkite mažais kubeliais. Užvirkite sultinį ir suberkite smulkintas daržoves. Pavirkite 5 minutes. Grietinę sumaišykite su miltais ir mišinį dėkite į sriubą, užvirkite.
Suberkite gabalėliais supjaustytą filė ir pavirkite apie 10 minučių. Supilkite actą, suberkite cukrų. Vis paragaukite, kad saldumo ir sūrumo pusiausvyra būtų tinkama. Pagardinkite pipirais ir druska pagal skonį.
Patiekite su mėgstama duona. Galite papuošti žalumynais.


Skanaus :)