2012 m. gruodžio 30 d., sekmadienis

Metų pabaiga, šokoladas ir slapukas Santa

Rytoj baigiasi metai. Baigiasi metai, kupini įvairiausių emocijų, akimirkų, dalykų, ypatingai svarbių  įvykių. Buvo visko, kaip ir visada visko kad būna. Todėl juk ir gražu (įdomu) gyventi... Nemėgstu banalumo, taigi sakau tiesiai - ačiū visiems ir kažkam už šiuos metus. O ateinantiems labai puikiai pritaikyta Eglės mintis (cituoju, nes pati gražiau nė nesugalvoju):Įkvėpti pradžios. Tyros, švarios, nesujauktos. Stovėti atvira širdim, kai tyliai tirpsta rūkas. Ištiesti delnus gyvenimui, laimei, jauduliui ir nežiniai...“ Šiais sakiniai pasakyta visa, ko norisi palinkėti net tik sau, savo artimiems ir mylimiems, bet ir Jums visiems, mielieji. Atvirai, tikrai ir kartu...

Šventėms užsisaldinti - šokoladinis gardumynas




Šokoladinis pyragas

240 g sviesto,
255 g tamsaus šokolado (52% kakavos),
100 g tamsaus šokolado (85% kakavos),
290 g rudojo cukraus,
4 v. š. vandens,
5 kiaušiniai,
2 šaukštai miltų,
žiupsnis druskos,kakavos miltelių

Naudojau 255 g šokolado su 40% kakavos ir 100 g su 70% kakavos.

Į didesnį puodą sulaužome šokoladą ir sudėti kubeliais pjaustytą sviestą. Kitame puodelyje ant silpnos ugnies sumaišome rudąjį cukrų ir 4 šaukštus vandens. pakaitiname, kol cukrus ištirpsta. Gautą sirupą užverdame ir supilame į puodą su šokoladu ir sviestu. Maišome, kol šokoladas ir sviestas ištirpsta ir virsta glotniu padažu. Šiek tiek masei pravėsus, įmaišome visus kiaušinių trynius ir miltus, o baltymus su žiupsneliu druskos standžiai išplakame. Į atvėsusį iki kambario temperatūros šokoladą atsargiai dalimis įmaišome išplaktus baltymus, kol nebesimatys baltų dryžių. Svarbu, kad masė liktų puri.
Atsegamą kepimo formą ištepame sviestu ir dugną išklojame kepimo popieriumi. Įkaitiname orkaitę iki 170 laipsnių. Pyragą kepame apie 1 valandą arba kol pyrago vidurys sutvirtės.

Receptas taip pat iš Eglės.


O čia pridėsiu padėką slapukui Santai, pagavusiu mane tarpduryje :) Buvo be galo džiugu. Ačiū Donatai.


2012 m. gruodžio 16 d., sekmadienis

Obuolių pyragas greitutis

Oj, oj artėja gi šventės, o dovanos dar laukia savo eilės, kepinių sąrašas vis ilgėja, svarstymai, kokią silkę dėti ant šventinio stalo, vis nesibaigia, žodžiu, chaosas galvoje, o dar tiek darbų likę. Kai tokia situacija, turbūt geriausia ką nors nuveikti į šalį, atsitraukus nuo degančių reikalų. Šį kartą toks atsitraukimas įvyko obuolių pyrago pavidalu. Obuoliukai lūkuriavo ant palangės nevalgomi, tad atėjo metas jiems sugroti pirmuoju smuiku pyrage. Tad greitai greitai užmaišiau tešlą ir šast - po kiek daugiau nei 30 minučių jau kirtome gardėsį. P. S. negaliu atsidžiaugti savo kepančia orkaite.




Obuolių pyragas greitutis pagal Eglės tiesiog pyrago receptą

1 stiklinė cukraus,
3 kiaušiniai,
sauja razinų,
1 stiklinė miltų,
1 arb. šaukštelis kepimo miltelių,
šaukštelis cinamono,
3 nedideli obuoliai,
cukraus pudros pabarstymui

Iki 180°C įkaitiname orkaitę.
Kiaušinius su cukrumi išsukame iki purumo. Į masę persijojame miltus, sumaišytus su kepimo milteliais. Įberiame razinų, cinamono, atsargiai viską išmaišome. Į riebalais pateptą formą supilame tešlą. Obuolius nulupame, išimame sėklas, supjaustome nedideliais gabalėliais ir dedame ant tešlos. Pyragą šauname į orkaitę ir kepame apie 30 minučių arba kol medinis pagaliukas, patikrinus tešlą, liks sausas. Atvėsusį pyragą barstome cukraus pudra. Jei po ranka pasitaikytų vanilinių ledų, puikus desertas taps dar puikesniu.




Skanaus :)

2012 m. gruodžio 11 d., antradienis

Žaidimas


Ir aš įsitraukiu (jei taip galima pasakyti) į žaidimą. Tik iš karto atleiskite, kad netaginsiu blogų ir neuždavinėsiu naujų klausimų. Internetas jau dabar pilnas įvairiausių klausimėlių, tad kiekvienas gali pasirinkti, į kokius ir kam atsakyti. Gal kam nors kieno nors kito klausimai pasirodė kaip tik tie, kuriuos norėtųsi atsakyti, tad pirmyn, jei norisi išsilieti :)

Jei kas tęs šitą žaidimą pagal visas taisykles, primenu, kad reikia: 
  1. nurodyti 11 atsitiktinių teiginių apie save
  2. atsakyti 11 klausimų, užduotų ankstesniojo blogger’io
  3. sukurti kitus 11 klausimų, kuriuos atsakytų užtagintieji blogger’iai
  4. užtaginti 11 blogger’ių su mažiau nei 200 sekėjų
  5. informuoti apie tai užtagintuosius
  6. nekeršyti netaginti atgal. 
Atsitiktiniai, nors gal ir ne visai, teiginiai apie  mane. Labai jau sunku apie save ką nors pakeverzoti.
  1. Mėgstu kritikuoti, labiausiai save.
  2. Mano drabužių spintoje dominuoja vienspalviai drabužiai.
  3. Jaučiu silpnybę geroms knygoms, nors laiko joms skaityti skiriu ryškiai per mažai.
  4. Repetuoju vaidmenį KTU teatro studijoje, kurioje "gyvenu" jau 8 metus.
  5. Dirbu didžiausioje vidurio Lietuvos bibliotekoje.
  6. Pagaliau turiu tinkamai kepančią orkaitę :)
  7. Tikiu karma ir Mike Pūkuotuku.
  8. Stalo žaidimai mane varo į neviltį, ogal tiesiog neatradau tokio, kuris užvestų :)
  9. Noriu į Stambulą, Barseloną, šen bei ten , žodžiu - keliauti toli ir daug...
  10. Anądien iškepiau žiauriai gerą šokoladinį pyragą.
  11. Esu "tiesiog Julytė", o kas slypi po tuo, deja, kartais nė pati negaliu suprasti.
Atskymai į Astos klausimus.
  1. Savo tinklaraštyje labiausiai džiaugiuosi/didžiuojuosi įrašu apie…? Labiausiai džiaugiuosi kiekvienu paskiausiai įkeltu įrašu, nes tikiuosi, kad jau jis tai  jau bus kokybiškesnis nei praėjęs, bet ar tai man pavyksta, gali atsakyti tik tiek, kurie užsuka čia pasidairyti...
  2. Kur semiatės įkvėpimo? Internetas, knygos, žurnalai, bobučių pletkai, kad "kaimynės pyragas tai toooks geras", taip pat imu pavyzdį iš stropesnių, kūrybingesnių, originalesnių kolegių blogerių ir šiaip gerų žmonių, mėnulio, lietaus ir saulės... Dar iš lempos ir fantazijos.
  3. Kalėdos pirmiausia asocijuojasi su …? Su kūčiukais, kalėdaičiais, pyragu su aguonomis, kurio taip laukdavau kartu su dieduku... o dabar pati kepu.
  4. Labiau patinka valgyti kavinėje, restorane, ar maistą gamintis namie? Pasirinkimas priklauso nuo oro, nuotaikos, produktų kiekio šaldytuve ir norų. Jei maistas ruoštas su meile ir kokybiškai, valgyti taip pat gera ir mieloje kavinėje, ir namuose su artimais.
  5. Koks įvykis šiemet buvo įsimintiniausias? Rugsėjo 1-oji, mokslo, žinių ir naujos šeimos pradžios diena, kai su T. vienu ritmu žengėme į savo gyvenimą. Kartu abu.
  6. Didžiausia virtuvės nesėkmė? Geras klausimas (tuo metu galvoju, kaip atsakyti). Matyt, esu užuomarša, kai pasisuka kalba apie blogąsias patirtis, bet kažkaip nepamenu tokio momento, kai viskas virtuvėje žlugo., nors tokių momentų tikrai buvo ne vienas. Jei koks blynas, pyragas ir prisvyla, o eksperimentas nepasirodo taip labai vertas valgytojų dėmesio, ateina metas, kai pavyksta labiau.
  7. Dalykai priverčiantys nusišypsoti? Šunys, kai kas nors nugriūna ir 
  8. Rytas ne rytas be…? Tingulio ir puodelio balintos kavos.
  9. Mėgiamiausias prieskonis? Druska.
  10. Tobulas savaitgalis? Sodyba prie ežero su vyru. Ilgi ryti lovoje, vėlyvi pusryčiai, 3 patiekalų pietūs, vandens malonumai ir šašlykai vakarienei. Laužo šviesa naktyje. Tiesiog paprastas ir ramus buvimas kartu. Beje, tokių savaitgalių būta ir šiais metais.
  11. Mėgiamiausios švenčių tradicijos? Nors artėjant Kalėdoms vis burbu, kad vėl tik valgysim ir tinginiausim, visgi tai turbūt ir yra mūsų švenčių tradicijos, todėl jomis ir džiaugiuosi. Žinoma, tradicinių švenčių (Kalėdų, Velykų ir kt.) neįsivaizduoju be tradicinių atributų (eglutės, margučių ir kt.). Tiesiog viskas būna kaip priklauso ir man tai patinka :)
Sėkmės kitiems žaidėjams :)